Wat is preconceptionele zorg?
Wat is preconceptionele zorg?
Preconceptiezorg is zorg die begint vóór de zwangerschap en die doorgaat tot dat zwangerschapscontroles bij een arts of verloskundige beginnen. ‘Pre’ betekent ‘voor’ en ‘conceptie’ betekent bevruchting. Een gezonde zwangerschap en een gezond kind.
Wat is Subfertiliteit?
Subfertiliteit is een ander woord voor verminderde vruchtbaarheid. Hiervan is sprake wanneer bij een stel geen zwangerschap is ontstaan binnen een jaar onbeschermd seksueel contact. Ongeveer 1 op de 6 paren krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem.
Wat is primaire subfertiliteit?
Subfertiliteit: uitblijven van een zwangerschap bij een paar gedurende tenminste 12 maanden bij onbeschermde, op conceptiegerichte coïtus. Mannelijke subfertiliteit (primair of secundair): subfertiliteit bij een paar, waarbij het aannemelijk is dat de oorzaak hiervan bij de man ligt.
Hoe lang blijft een eicel leven na de eisprong?
Tijdens uw cyclus vindt de eisprong (ovulatie) plaats, het moment dat een eicel de eierstok verlaat, om via bevruchting in de eileider in de baarmoeder terecht te komen. Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur daarna. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider.
Wat is prenatale begeleiding?
Prenatale voorlichting draagt bij tot een optimale zwangerschap en een optimale voorbereiding op de bevalling. Verder kan je bij de kinesiste drie prenatale sessies volgen waarbij we dieper ingaan op het opvangen van de weeën en een goede perstechniek aanleren.
Hoe is de prenatale zorg voor zwangeren in Nederland geregeld?
Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.
Wat doet de NVOG?
De NVOG loopt voorop in richtlijnontwikkeling, het uitvoeren van zorgevaluaties en heeft sinds 2016 ook een zogeheten Kennisagenda; allemaal onderdelen van de kwaliteitscirkel. Doel is de onderdelen van de kwaliteitscirkel beter en sneller op elkaar te laten aansluiten en de implementatie te bevorderen.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan foliumzuur?
Een tekort aan foliumzuur kan verschillende gevolgen hebben:
- afwijkingen van de rode en witte bloedcellen.
- verandering in het beenmerg.
- verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darmen.
- verminderde eetlust.
- gewichtsverlies.
- vermoeidheid.
Wat gebeurt er als je te weinig foliumzuur?
Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken: vermoeidheid. darmstoornissen. bloedarmoede.
Wat zijn de gevolgen van foliumzuur tekort?
Is het erg als je geen foliumzuur slikt?
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Wat is subfertiliteit?
Wat is secundaire subfertiliteit?
Primaire versus secundaire subfertiliteit Primaire subfertiliteit is verminderde vruchtbaarheid terwijl er nog niet eerder een zwangerschap is geweest. Bij secundaire subfertiliteit is er al eerder een zwangerschap geweest.
Hoe lang blijft sperma leven in een potje?
Om zwanger te worden moet er sperma met levende zaadcellen in je baarmoeder aanwezig zijn op het moment dat daar een eicel vrijkomt. Dus hoe lang leeft sperma? Na een zaadlozing blijven zaadcellen gemiddeld twee tot vier dagen in leven in het lichaam van de vrouw, in afwachting van een rijpe eicel.
Wat is de taak van een gynaecoloog?
Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen.
Wat is het doel van prenatale zorg?
Prenatale zorg is er om een optimale gezondheid en welbevinden van moeder en kind na te streven. Dit gebeurt door middel van de volgende punten: inschatten van de kans op problemen tijdens de zwangerschap, de baring, het kraambed of de periode daarna.
Wat eten bij tekort aan foliumzuur?
Een tekort kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan foliumzuur. Zoals groene groenten, volkorenbrood, vlees en melkproducten. Wie zwanger wil worden, kan het best extra foliumzuurtabletten innemen nadat zij is gestopt met haar anticonceptie.